Grammatikdagen 18 mars

6171270-iphone

Svenskan påverkas även av SMS-språket

Hur vi skriver och pratar avgör hur vi uppfattas, det ena behöver inte vara bättre än det andra – men faktum kvarstår att språket förtydligar. Det juridiska språket kan vara svårt att förstå för någon utan tidigare erfarenhet av juridik och förortssvenskan med slang och brytning kan vara grekiska för den som aldrig besökt förorten. 

Svenskan är i en förändringsfas och inför grammatikdagen den 18 mars kan det vara värt att prata om vad vi ser hända. Ska vi vara oroliga? Eller har svenskan alltid förändrats?

Om två dagar är det dags för Grammatikdagen – en dag då vi svenskar firar och hyllar vårt språk, där vi pratar om svårigheter som ”de och dem”, om nyord som hen, guzz och snippa, om hur språket förändras och hur viktig grammatiken är för att det ska fungera i samhället.

5 året vi firar grammatiken

I år är det det femte året i rad som Grammatikdagen firas och på flera olika universitet runt om i landet samt i grundskolor och gymnasier kommer den att lyftas. Språket är just nu i en stor förändringsfas, eftersom de har kommit och fortsätter att komma invandrare med allt från en bakgrund i mellanöstern till Afrika. Deras språk som de tar med sig, påverkar även Svenskan – någonting som en måste inse inte behöver vara negativt utan snarare är någonting som utvecklar språket. Och det svenska språket har alltid utvecklats och har alltid influerats av andra länder och kulturer. Det tyska, franska och engelska språket är vad som skapat mycket av svenskan som den ser ut idag. Ord som Paraply, tejp och television är helt enkelt ord där vi lånat från andra språk. Någonting vi däremot måste hålla kvar i för att svenskan ska få fortsätta att vara det språk vi tycker om är grammatiken, därav är denna dag så otroligt viktig.

En som arbetar med text, ord och grammatik är Sara Lövestam och hon menar på att grammatiken i Sverige blir allt sämre, trots att språkintresset är högre än tidigare.

– Många människor är språkintresserade, och jag kan med säkerhet säga att vi inte behöver vara oroliga för språkpoliskåren i det här landet. Men jag har också hört larmrop från universitetslärare, som menar att studenters uppsatser idag är mer osammanhängande och innehåller fler grammatiska fel idag än förr.