Så besiktigar du bilen på bästa sätt

Besiktning av bilen är en avgörande del av underhållet som säkerställer att din bil är säker och laglig att köra på vägarna. För att göra processen smidigare finns det ett antal viktiga saker att tänka på, samt tydliga fördelar med att boka tid online.

bilbesiktningNär det är dags för bilbesiktning kan rätt förberedelser och val av besiktningsstation göra hela upplevelsen både snabbare och enklare. Genom att planera i förväg och välja en pålitlig station säkerställer du att allt går så smidigt som möjligt.

Förberedelser inför besiktningen

Innan du kör iväg till besiktningen är det klokt att kontrollera bilens skick. Att gå igenom enkla kontroller som belysning, däckens mönsterdjup och bromsar minskar risken för att behöva ombesiktiga bilen, vilket i sin tur sparar både tid och pengar.

Några punkter att tänka på:

  • Belysning: Se till att alla lampor, som strålkastare, blinkers och bromsljus, fungerar som de ska.
  • Däck: Kontrollera att mönsterdjupet är tillräckligt och att däcken inte är slitna eller skadade.
  • Bromsar: Testa bromsarna och säkerställ att de fungerar utan att ge ifrån sig konstiga ljud eller vibrationer.
  • Vätskor: Kolla oljenivån, kylarvätskan och spolarvätskan för att undvika problem under besiktningen.

Boka tid online

Att boka en tid för bilbesiktning online har flera fördelar. Du kan enkelt välja en tid som passar ditt schema, vilket minskar risken för långa väntetider. På webbplatsen bilprovningen.se kan du smidigt boka en tid och även få påminnelser via e-post eller SMS. Dessutom kan du jämföra olika stationers tillgängliga tider och priser, vilket gör det enkelt att hitta den lösning som passar dig bäst.

Besiktningsprocessen

Besiktningen tar vanligtvis mellan 20 och 30 minuter, beroende på bilens typ. Under processen granskas bilen grundligt, från motorutsläpp till säkerhetsdetaljer som säkerhetsbälten och airbags. Skulle bilen inte klara besiktningen får du en detaljerad lista över de brister som behöver åtgärdas innan ombesiktning kan ske.

Kostnader vid underkänd besiktning

Om bilen inte blir godkänd behöver de identifierade felen åtgärdas innan den kan godkännas vid en ny kontroll. Det är viktigt att följa anvisningarna för att bibehålla både säkerhet och körbarhet. Transportstyrelsens riktlinjer för ombesiktning ger en tydlig översikt över vad som krävs om bilen inte går igenom besiktningen.

Regelbunden service

Genom regelbunden service kan du hålla din bil i toppskick mellan besiktningarna, minska risken för oväntade reparationer och säkerställa att bilen är säker året runt. Vatten är en av bilens största fiender och kan orsaka rost, skada elektroniken och leda till dyra reparationer. Att hålla dräneringshålen fria från smuts och löv är en enkel åtgärd som skyddar mot skador. Med rätt underhåll minskar du både stress och risken för kostsamma överraskningar vid besiktningen. Investeringen i service ger trygghet och skyddar din ekonomi.