Naja

Dagens ord är:

Naja – Binda fast, fästa.

Rapportera i kommentarerna hur du använt ordet under dagen.

Om Ullis

http://www.ulliso.se/blog
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Naja

 1. Pierre lundqvist skriver:

  Min morfar, som var finnskoging (norra Värmland) kallade alltid ståltråd för najtråd

 2. Sussi skriver:

  Som scout avslutar jag alltid surrningen med att naja hårt.

 3. Magnus H skriver:

  Naja var en stor del av förabetet för funktionärer på Arvikafestivalen. All papp på staketen najades fast.

 4. När vi samlade pengar till skolresa på 1980-talet, fick vi arbete för klassen med att naja ihop metallrören som utgjorde skelettet på båten. En stod på utsidan och satte böjd najtråd i krysset, en stod på insidan med en borrmaskin med en tång på, knep om najtråden, ”borrade” och så snurrades naltråden till ordentligt. Vi fick flera tusen kronor som lön och mat och fika och vi älskade arbetsgivarens mamma som gav oss maten.

 5. Erik Forsling skriver:

  Själv förknippar jag ordet ”naja” fr.a. med att vrida fast någonting med en tråd av metall – allt från armeringsjärn i ett bygge till ett hängande avgasrör på en gammal Volvo Amason. Men säkerligen går andra material, som snören och rep, alldeles utmärkt att naja med, själv vet jag inte, men tidigare svar antyder det.

  Är främmande för att göra företagsreklam, men för att exemplifiera med en bild på ”äkta” najtråd valde jag första bästa länk: http://www.byggmax.com/se-sv/byggvaror/gjutning-husgrund/gjuta-mura-putsa/armering-tillbehor/20924/najtrad

  Själv har jag, liksom Pierres finnskogige anfader under minst ett par decennier (felaktigt – nej fan heller!) kallat den där typen av ståltråd/järntråd som är uppvirad på en kärna av trä, eller plast, för najtråd – och likaledes gjorde många av mina arbetskamrater. http://www.jula.se/tradgard/stangsel-nat-och-presenning/staltrad/

  Najtråd är väl helt enkelt det man najar med!!!

 6. Anders Ö skriver:

  som på sätt och vis antydits redan används ordet ”naja” fortfarande helt normalt innom vissa yrkesgrupper, tex elektriker bygg gubbar och på båtar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s